Nu există om care să nu cunoască jocul acesta.

Toți când eram mici ne jucam până noaptea târziu, până atunci când nu mai vedeam nimic.

Dacă oboseam cumva ziceam imediat “piua”, ne trăgeam sufletul câteva minute, după care o luăm de la capăt. Nu renunțăm de tot la joc orice ar fi fost, oricât de mare ar fi fost pedeapsa la întoarcerea acasă pentru ora târzie.

Timpul a trecut, copilul a ajuns om în toată firea, dar tot nu a renunțat la joc.

Singura diferență este că acum jocul pare mai serios și fața omului este mult mai încrâncenată.

Acum omul nu se mai ascunde după copaci ca în copilărie, acum omul se ascunde după imagini.

Acum imaginea de învins sau cea de învingător reprezintă cele mai bune locuri de ascuns.

Omul nu renunță la joc nici în ruptul capului, chiar dacă acum jocul presupune un efort imens, căci este incredibil de epuizant să te consideri ori victima ori câștigător într-un joc al cărui scop real nu a fost nici măcar înțeles.

Când jocul devine prea intens, prea sufocant, omul mai spune câte un “piua” pentru a își trage puțin sufletul pe tușă.

Dar atunci când stă pentru câteva momente liniștit pe tușă își da seama că nu are de fapt ce suflet “să își tragă”. Sufletul este încă ascuns în imagini. Fiindcă în acele momente omul este doar în piua, nu a renunțat complet la jocul imaginilor. În acele momente omul are intenția clară de a continua jocul de-a v-ați ascunselea în imagini. La fel ca în copilărie, intenția omului este de a juca jocul până când se face beznă, până când nu va mai vedea nimic. Doar că omul nu își da seama că acum bezna va fi definitivă.

Imaginile în care se poate ascunde omul nu sunt doar de învins și învingător, imaginile sunt numeroase căci ele pot fi inventate de minte pe bandă rulantă.

Când o imagine este mai bine conturată, mai adâncă, omul se ascunde mai bine în ea, se simte mai în siguranță, mai aproape de a câștiga jocul vieții, un joc al cărui scop încă nu l-a înțeles.

Jocul de fapt va fi câștigat când se va renunța la el, când se va renunța la ascunderea, la rătăcirea în imagini.

Scopul va fi atins atunci când omul în loc să se ascundă în imagini va trece curajos prin ele, atunci când omul va descoperi sursa tuturor imaginilor și va trăi acea descoperire.