Îți amintești un moment în care te-ai trezit comparându-te, aproape fără să vrei, inconștient, cu o altă persoană, indiferent care a fost motivul comparației?

Sigur ai trecut prin asta, pentru că la cum este societatea construită nimeni nu scapă. Dacă nu îți amintești, nu înseamnă că nu ai făcut asta, ci doar că nu ai avut atenția necesară pentru a observa momentul.

Viața prin comparații este încurajată în primul rând prin sistemul educațional bazat exclusiv pe memorare. Cei mai buni elevi sunt considerați cei care memorează cea mai mare cantitate de informație care trebuie regurgitată.

Astfel copiii sunt integrați forțat într-un sistem bazat pe comparații, căci orice abatere de la informația orginală este prin comparație observată și pedepsită ca atare.

Cei care condamnă acest sistem prin refuzul de a învăța sau prin batjocorirea regulilor, deși nu au pe moment capacitatea de a înțelege ce anume în interiorul lor îi face să se împotrivească acestei orânduieli primitive, vor ajunge să fie considerați paria, și vor fi excluși undeva la marginea unei societăți pierdute, rătăcite. O lume plecată cu totul din propria ființă.

Comparațiile fiind încurajate de la cele mai fragede vârste este imposibil pentru un om să scape de integrarea acestor concepte, iar apoi, mai târziu, de manifestarea lor prin comportamente lipsite de conștientizare.

Educația este doar începutul, căci nu se termină aici. Trăirea prin comparațîi este încurajată în continuare și o vedem aproape peste tot.

Oricând un om este interesat de viața altui om atunci încorporează inconștient o tendință de comparație, tendință care va ajunge la manifestare în momentul în care omul va fi lipsit de un minim nivel de atenție și va acționa pe pilot automat.

O viață trăită în comparații este o piedică majoră în evoluție, în descoperirea de sine, în descoperirea adevăratei ființe, care de fapt nu este diferită de la om la om. Iar comparațiile doar asta fac, îți arată diferențele.

Ce este de făcut în acest caz? Nu e greu, în primul rând nu îți mai risipi atenția pe trivialități. Astfel vei avea energia necesară pentru a observa când va apărea interesul față de viața altui om, indiferent cine ar încerca să îți stârnească acest interes (familie sau prieteni) și extrage-te elegant din acele situații.

In scurt timp vei reuși să observi primitivismul interesului față de viața altor oameni, oricine ar fi ei.